Zaključek Europske centralne banke

Zaključek Europske centralne banke: Kakšne reakcije lahko pričakujemo s strani Američanov, Švicarjev in Britancev?

March 14, 2016

Še vedno se ni polegel prah po neobičajno velikih premikih na finančnih tržiščih, ki jih je povzročila zaključek Europske centralne banke, investitorji pa se vmes že pripravljajo na nove daljnosežne dogodke, ki sledijo v temu tednu.

Zaradi izredno nizke stopnje inflacije se je Europska centralna banka pričakovano odločila, da bo nadaljevala zniževanje obrestnih mer v negativnem območju (na bančne depozite je obrestna mera sedaj nižji iz -0,3% na -0,4%) ter povečala znesek, ki se vbrizgava v finančni sistem s sedanjih 60 na do 80 milijard eurov na mesec. Takoj po objavi zaključka ECB je euro pričakovano padel za približno 1%, vseeno pa je na konferenci za javnost, Mario Draghi – guverner ECB, dejal da obrestne mere ne morejo iti v nedogled v negativno območje ter zato ni pričakovati nadaljnjega znižanje s sedanjih ravni. Vlagatelji z finančnih trgih so si razlagali izjavo kot napoved konca cikla popuščanja denarne politike ECB, ki se izvaja že od izbruha finančne krize, ter masovno začeli kupovati euro, ki je v samo nekaj urah pridobil že okoli 3,5%.

Ker je Europska centralna banka, druga največja centralna banka na svetu, ter je njene odločitve vplivajo na finančne trge po vsem svetu, bodo druge centralne banke zagotovo upoštevale navedeno odločitev ter svoje načrte prilagodile novi situaciji.

V tekočem tednu kar nekaj drugih večjih centralnih bank odloča tudi o višini obrestnih mer ter zato moramo biti pripravljeni na morebitne nove nenadne premike tečajev valut.

Centralne banke Japonske, Švice ter Velike Britanija se verjetno ne bodo odločile za spremembo obrestnih mer, vseeno pa bodo zagotovo omenili, da bodo ohlapno monetarno politiko zagotovo nadaljevale dokler bo to potrebno. Prav vsaka napoved skorajšnjega dviga obrestnih mer bi lahko privedla do hitre krepitve valute, ki pa ne bi bilo dobra za izvoz domačega gospodarstva. Nadaljevanje krepiti valuto zagotovo predstavlja največjo zaskrbljenost centralne banka USA v sredo pa bo odločala o obrestnih merah. Čeprav so gospodarske razmere v USA relativno dobre, je malo verjetnosti, da se bodo odločili za dvig obrestnih mer, da ne ni to privede do prehitre krepitve USD, saj bi to lahko škodovalo izvozu v USA, mnoga je verjetnost je, da bodo samo objavili dvig obrestnih mer na eni izmed naslednjih sej.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da bo relativno optimističen ton voditeljev Federal Reserve dovolj za preprečitev dodatne slabitve USD glede na EUR v prihodnjih tednih. Na dolgi rok se bo USD verjetno še naprej krepila, saj so gospodarske razmere v USA bistveno boljše, kot v Europi ter občutno višja obrestna mera, ki izhajajo iz tega bo prej ali slej pripeljala do novega vala množičnega prenosa kapitala v USA ter s tem krepitev USD. Gibanje menjalnih tečajev, kot so bili v prejšnjem tednu, so verjetno le začasni ter bi se morali hitro popraviti na boljše.

 

Vir Admiral Markets ( Moj affiliate link )

 


Ads ( affiliate link )
plus500-graf-riseGet 25€ No deposit to trade for, you get them instant. You only need to sign up an acount and you have directly 25€ Bonus to start with This is mutch more fun than poker and casino, so sign up now and test with the 25€ Bonus. You can withdraw the 25€+Winnings after you have 100 Trader points

Plus500™ Online Trading

Plus500™ is a powerful CFD trading tool that lets you trade the world’s most popular financial instruments from a single platform.


‘Terms & Conditions apply’
**Your capital is at risk