Plemenite Kovine – Vlagajte v Platino in v Paladij

Plemenite Kovine

Vsi vlagajo v zlato, kaj pa je v platino in v paladij?

April 05, 2016

Ko govorimo o vlaganju v plemenite kovine, najpogosteje govori izključno o zlatu. Zlato se uporablja kot denar, že tisoče let in je še vedno v vseh delih sveta, znano kot dobro dolgoročno naložbo. V zadnji finančni krizi, da bi zaupanje v sposobnost centralnih bank in držav za stabilizacijo sunkovite trge, in tveganje stečaja bank, mnogi vlagatelji imajo za prvič odločili za nakup zlata. Močno povpraševanje je privedlo do nenadnega dviga cen zlata in pritegnila več vlagateljev, ki so še dodatno višanje cen.
Poleg tega pa so zlato in druge plemenite kovine, kot so srebro, paladij in platina, ki jih lahko vlagala in ki lahko imajo celo večji potencial za stopnje rasti kot zlato.
90% pridobljenega zlata uporabijo za nakit ter zlatih palic, le 10%, se uporablja v industriji. Ko gre za srebro in platino, več kot ene polovico celotne letne proizvodnje izkoristijo za industrijo, približno eno tretjino se uporablja za izdelavo nakita, medtem ko le 10%, ki se uporablja za proizvodnjo plemenitih kovin ter se uporablja za investicijske namene. Paladij se uporablja skoraj izključno v industriji, in zagotovo je, da ni priznana kot dobra naložba. Celo 75% celotne letne proizvodnje uporabljajo paladijevega je za pripravo katalizatorjev, ki so nameščene v izpušnih sistemih motornih vozil. Platinum se uporablja tudi kot katalizator, vendar ima visoko izvajanje ter za zdravila, za kemično industrijo in za elektroniko (npr. za trde diske in za LCD zaslone).
Velike industrijske aplikacije srebra, platine ter paladija je privedlo do stanja, ko je skupni znesek zalog kovine precej manjši od zneska zaloge zlata, ki obstajajo po celem svetu. Vendar pa je cena nižja od cene zlata, kot ga mnogi vlagatelji še nelogično. V času pisanja analizo platformah Admiral Markets cena unčo srebra je 15,05 $, 559,53 $ za paladija, platine za 952,96 $ ter 1,222.12 $ za zlato.
Poleg višjega dejanskega povpraševanja, ki je veliko bolj stabilen kot špekulativno povpraševanje po zlato, platina ter paladij imajo še eno prednost v odnosu do zlata. Od celotne svetovne proizvodnje platine, 80% prihaja iz Južne Afrike, kjer so rudarji bolj odločajo o stavkah čez slabih plač ter o delovnih pogojev, ki se pogosto ustavijo proizvodnjo in povzroči povečanje proizvodnih stroškov, ki se bo prej ali slej odražala v ceno platine na svetovnem trgu. Ko gre za paladij, približno 40% proizvodnje prihaja iz Južne Afrike, ter še 40% iz Rusije, ki je zaradi političnih napetosti z Zahodom lahko ali zmanjšanje izvoza iz kovine ali sankcije, se lahko prisiljeni zmanjšati izvoz ter naložbe v nove rudnike.
Admiral Markets Analitiki menijo, da so za vse zgoraj navedenih razlog, cena srebra, in predvsem cene platine ter paladija na dolgi rok večji potencial za rast, kot je pa cena zlata. Ker je cena zlata odvisna od špekulativnega povpraševanja, ki je v veliki meri temelji na raven obrestnih mer, ki so trenutno na zgodovinsko zelo nizkih ravneh ter pri sedanji ravni lahko samo še navzgor iti, bo zlato v naslednjih nekaj letih bo verjetno postala manj zanimivo, ker daje vsak prispevek v primerjavi s prihranki, delnice ter drugimi oblikami naložbe. Zato je možno, da je za špekulativno ponudbo ter povpraševanjem cene zlata v prihodnjih letih začne padati, čeprav je verjetno, da bo stalno raste, zaradi katerih bi nakup te kovine v tekočih cenah v naslednjih nekajletnih naj bi vodilo do višjih dobičkov resnične potrebe industrije za platine ter paladija od nakupa zlata. Za Admiral Markets:
Joseph Kokanović, mag. Ekon.analitik
Opomba: Navedeno napoved so zgolj mnenje avtorja ter ne investicijskega svetovanja. Vsaka odločitev za nakup in/ali prodajo določenih finančnih instrumentov morajo biti izključno vaše in analiza trgov Admirala da zgolj informativne narave ter izobraževanje na finančnih trgih.

 

Vir Admiral Markets ( affiliate link )

 


Ads ( affiliate link )
plus500-graf-riseGet 25€ No deposit to trade for, you get them instant. You only need to sign up an acount and you have directly 25€ Bonus to start with This is mutch more fun than poker and casino, so sign up now and test with the 25€ Bonus. You can withdraw the 25€+Winnings after you have 100 Trader points

Plus500™ Online Trading

Plus500™ is a powerful CFD trading tool that lets you trade the world’s most popular financial instruments from a single platform.


‘Terms & Conditions apply’
**Your capital is at risk