Padec eura pričakujejo v Četrtek

Četrtek odločile za padec eura?

March 07, 2016 11:35

padec-eura

V četrtek bo potekala redna seja sveta guvernerjev centralne Evropske banke, na kateri bi možno sprejeli odločitve, katere bi lahko povzročile nenadne ter precejšne spremembe pri menjalnem tečaju eura v primerjavi z veliko večino ostalih pomembnih valut po svetu.

Prvi ukrepi ECB niso izpolnil pričakovanj. Ena od glavnih nalog ECB je doseči stopnjo inflacije v eurskem območju za nekaj manj kot 2% na leto, in zadnja merjenja, indeksa cen življenjskih potrebščin, ki je prvinski glavnih kazalnikov stopnje inflacije, se le ta ni povečal, ampak je celo padel na 0,2 %. Mnogoteri analitiki in vlagatelji na finančnih trgih, menijo, da bo ECB na tem srečanju prisiljena sprejeti nove ukrepe za preprečevanje deflacije ter za vzpodbudo gospodarske rasti v Europi.

Ukrepi, ki so na voljo Europski centralni banki so nadaljevanje zniževanja obrestnih mer v negativno območje (npr. znižanje obrestne mere za bančne depozit s sedanjih -0,3% na -0,4%), povečanje količine neposrednega vbrizga v finančni sisteme euroobmočja s sedanjih 60 na 80 milijard na mesec, ali nekaj drugega, kar bi privedlo do dodatnih oslabitev vrednosti eura v primerjavi z drugimi valutami. Slabitev eura bi zmanjšala uvoz ter povečala izvoz iz eurskega območja, posledično bi se proizvodnja v območju eura povečala, kar običajno vodi do povečanja plač ter cen blaga in storitev, in to je točno to kar si želi ECB .

Na grafih sentimenta trga na web strani Admiral Markets lahko vidimo, da od vlagateljev, katerih pozicije v tem trenutku, jih 53% pričakuje slabitev eura iz sedanji ravni, medtem ko poročajo o pozicijah velikih špekulantov iz trga terminskih pogodb v Chicago kažejo, da jih trenutno okoli 61% pričakuje padec tečaja eura v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Analitiki Admiral Marketsa verjamejo tudi, da je tako v četrtek, kot tudi v naslednjih mesecih slabitev eura v primerjavi z večino drugih svetovnih valut bolj verjeten scenarij kot krepitev. To pomeni, da bi se USD, GBP in JPY okrepili v primerjavi z EUR_om. Centralna Europska banka, ki je konec lanskega leta razočarala udeležence na finančnih trgih ter povzročila krepitev eura za 7%, sedaj verjetno ne bo nič prepuščala naključju, in bo močno popustila denarno politiko. Predsednik ECB bo v sporočilu za javnost kar zelo verjetno odločno, in z agresivno retoriko upravičeval nujnost radikalnih ukrepov ter obljubljal, da bodo naredili vse, kar je potrebno za izpolnitev ciljev ECB, kar naj bi takoj doprineslo k hitri slabitvi eura glede na druge valute. Ker je EUR trenutno le 9% močnejši od USD, in bi se lahko v primeru izpolnjenih pričakovanja ECB, postal realen scenarij da EUR vsaj za kratek čas postane šibkejši od USD.

Vir Admiral Markets ( Moj affiliate link )

 


Ads ( affiliate link )
plus500-graf-riseGet 25€ No deposit to trade for, you get them instant. You only need to sign up an acount and you have directly 25€ Bonus to start with This is mutch more fun than poker and casino, so sign up now and test with the 25€ Bonus. You can withdraw the 25€+Winnings after you have 100 Trader points

Plus500™ Online Trading

Plus500™ is a powerful CFD trading tool that lets you trade the world’s most popular financial instruments from a single platform.


‘Terms & Conditions apply’
**Your capital is at risk