Categories
Borza News Trading

Liter bencina cenejši od litra vode

January 11, 2016 12:28

Kako je možno, da je liter bencina cenejši od litra vode?

Cena surove nafte na svetovnih tržiščih neprekinjeno pada. Od padca v letu 2015, za 27%,  je cena sodčka BRENT nafte od začetka leta padla za še dodatnih 12% ter trenutno znaša  na platformi Admiral Markets 33,42$.

Ozir na dejstvo, da znaša sodček nafte 159 litrov, lahko hitro izračunamo da je cena 1 litra surove nafte približno vrednost 0,21 USD ali 0,19 EUR. Po sedanjih cenah na bencinskih črpalkah, je cena bencina ter dizla v katero so vračunani davki in trošarine, občutno nižja od cene litra vode, ki v večinoma primerih znaša tudi 1,5 eura.

Po eni strani verjetno obstajajo upravičeni ekonomski razlogi za visoko ceno nafte, po drugi se pojavlja vprašanje kaj se dogaja z nafto?

Bistven razlog zmanjšanja cene črnega zlata je sprememba politike Savdske Arabije, ki ne želi zmanjšati proizvodnje, ko je cena nafte nizka da bi s tem ustvarila pomanjkanje na podlagi katerega bi cena ponovno začela rasti. Nov namen Savdske Arabije je uničenje proizvodnje v ostalih proizvajalkah, da s tem zadrži visok delež v skupni globalni proizvodnji nafte, s katerim pride tudi visok vpliv na ceno nafte na dolgi rok.

Načrt se ne odvija ravno po željah Savdske Arabije ter njenih zaveznic v OPECU. Proizvodnja v ostalih državah ne pada dovolj hitro ter zato so tržišča prezasičena z nafto.

V takšni situaciji so investitorji ter špekulanti na finančnih tržiščih prepoznali priložnost za ustvarjanje dobička z dodatnim padcem cene in začeli masovno odpirati prodajne pozicije(short) na futures tržiščih, opcijah ter ostalih finančnih instrumentih. Po zadnjih podatkih z ameriških tržišč je število prodajnih futures pogodb rekordno ter neto število nakupnih pogodb rekordno nizko vse od leta 2010, to pa pomeni da mnogi zelo pomembni igralci pričakujejo nadaljevanje padca cene nafte.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da ni realno upati dodatnega krepkega padca s sedanjih nivojev. Mnogi projekti, ki so se začeli v naftni industriji v zadnjem času so temeljili na ceni nafte približno 100$ za sodček ter se sedaj po teh cenah enostavno ne izplačajo več. V kolikor cena v kratkem ne bo zrasla iz sedanjih ravni, bodo mnoge vrtine zaprte in tudi planiranje novih projektov bo zagotovo preloženo ali celo ustavljeno. A tudi izjemno velika špekulativna prodaja nafte narekuje povišanje cene v zelo kratkem času, saj bodo pogodbe lahko zaključene samo z nasprotnimi torej nakupnimi pozicijami, kar bo doprineslo do rasti cene nafte. Obstaja namreč večja verjetnost, da bo cena prej dosegla 50$ kot pa 20$, kar je tudi napoved ene od največjih ameriških bank.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *