Kriptovalute & BitCoin Pregled

cryptocurrency

england flag

Kaj so kriptovalute?

Bom poskušal čimbolj enostavno razložiti. Kriptovalute so elektronski denar. Pravzaprav plačilno sredstvo, ravno tako kot €,$,… le da kriptovaluta v gotovini ne obstaja. Kriptovalut je zelo veliko (preko 2.000), zaenkrat največja po tržni kapitalizaciji okoli 10mld$ (število kovancev krat njihova vrednost) je Bitcoin, za katerega ste verjetno že slišali. Kako kovanci nastajajo, kako se jih uporablja, hrani, z njimi trguje (menja za € npr.), zakaj so varni, zakaj so anonimni in zakaj so transakcije transparentne lahko malo več preberete na portalu Siol: modraprihodnost, oz. še marsikje na internetu.

Proizvodnjo kovancev = Rudarjenje kovancev
Rudarjenje je proizvodnja kriptovalut. Viri za rudarjenje so močni računalniki, upravljanje in elektrika.
Upravljanje je delo IT inženirjev, da ves čas skrbijo za optimalne nastavitve računalnika.
Računalnik posodi računalniško moč sistemu, da rešuje algoritem (v njem se zapisujejo transakcije in potrditve kriptovalut), sistem pa računalniku (lastniku) nazaj vrača nagradnje kovance, ki se predvidljivo na 10 min oz. na minuto rojevajo. Temu se reče rudarjenje kriptovalute.

Zakaj so kriptovalute uporabne?

Kriptovalute
Plačila s kriptovalutami so:
– transparentna (ni goljufije, ni kraje, ni preskakovanja, vrivanja, ni državnih in bančnih posegov…),
– hitra (v nekaj sekundah je neomejena količina denarja na drugem koncu sveta)
– poceni (prenos € in $ stane do 29% preposlane vrednosti, odvisno od višine in razdalje, če se vrednost prenaša preko bank, Western Union ali Money Gram…), kriptovalute pa imajo skoraj nične stroške.

Kdo bo kriptovalute uporabljal?

– 2-3 mld ljudi brez bančnega računa, plačevali pa bodo lahko s pametnim telefonom
– 500 mld (milijarde dolarjev) denarja, ki potuje od delavcev na delu v tujini, domov svojim družinam
      (Toliko denarja letno prepošljejo ljudje na delu v tujini svojim domačim npr. na Filipine, v Indijo, v Turčijo, iz Nemčije v BiH…)
– bogati ljudje, podjetja in ostali, ki prenašajo visoke zneske z enega konca sveta na drugega
– vsi ostali, ki so nam zanimive hitre in poceni denarne transakcije

Katera kriptovaluta je najbolj uporabna?

Zaenkrat je na zunanjem trgu najbolj uporaben Bitcoin, ki je bistveno večji po tržni kapitalizaciji od vseh ostalih kriptovalut na svetu. Menda Bitcoin sprejema okoli 200.000 trgovcev, večinoma spletnih trgovin, nekaj pa je tudi fizičnih trgovin: Coinmap

Traditional-currency-vs-cryptocurrency
**Bitcoin pa ima dve zelo veliki pomanjkljivosti.
– njegova vrednost izjemno niha, zato se trgovci za sprejemanje Bitcoin zelo težko odločijo
– Bitcoin sistem je sposoben le toliko transakcij v enem letu, kot jih Mastercard naredi v enem dnevu

Katera kriptovaluta se bo globalno najbolj prijela

To je pravzaprav vprašanje za milijon dolarjev :). Namreč, glede na to, da kriptovalute nastajajo praktično iz nič, je investiranje v kriptovalute izjemno asimetrično (lahko se malo izgubi, a ogromno pridobi). Vseh kriptovalut pa tudi ne moremo transparentno primerjati, saj vse še niso na odprtem trgu.
– primerjamo lahko tržno kapitalizacijo: Crypto-Currency Market Capitalizations
– število uporabnikov in rudarjev (Leocoin, Bitcoin, Octacoin, OneCoin 2.200.000…)
Dejstvo je, da se bo prijelo zelo malo kriptovalut, mogoče 3 ali 5, ostale bodo potonile v pozabo.
Glede na vizijo podjetja, izjemne voditelje, trend števila članov, rast kovanca na notranjem trgu in ostalih kazalcih, bo čez 2 leti, ko kovanec pride na odprti trg daleč (približno 100x) večji od vseh ostalih kripto kovancev samo eden. In to bo po mojem in po prepričanju mnogih Bitcoin.


Kaj je Bitcoin?

Bitcoin kartica
Bitcoin je kovanec, ki se dejansko rudari za globalno uporabo. Maksimalno število kovancev bo 120mld, njegova tržna kapitalizacija, v treh letih, pa je ocenjena na 6.000 mld, kar je primerljivo s količino natisnjenih ameriških dolarjev. Poleg tega, da je hitrejši, sposoben več transakcij od Mastercard in VISA, bolj transparenten od Bitcoina, njegova vrednost pa bistveno stabilnejša, ima izjemen potencial, da postane najuporabnejša kriptovaluta na svetu.

Kako lahko profitiram z Bitcoinom

kako Bitcoin dela

Tako kot pri vseh kriptovalutah je možno investiranje v rudarjenje kovancev. Pri Bitcoinu, pa boste prejeli za svoj denar še izobraževalne pakete, ki vas o financah, trgovanju in kriptovalutah tudi poučijo, zato ne boste le špekulativno gledali na valuto (danes poceni kupim, jutri drago prodam), ampak bo kriptovaluta zamenjala vaš €, pri trgovcih pa ga boste lahko brez omejitev uporabljali in zapravljali. Torej, menjava v € sploh ne bo potrebna.