Kako se bo po grškem referendumu gibala tečaja EUR in CHF ?

Kako se bo po grškem referendumu gibala tečaja EUR in CHF ?

Takoj po odprtju azijskih finančnih trgov v nedeljo zvečer, je zaradi odločitve o zavrnitvi pogojev, katere je postavila EU Grčiji z namenom, da bi ji še enkrat nudila pomoč pri odplačevanju dolgov, je EUR padel za približno 1% v primerjavi z vsemi ostalimi najbolj prodajanimi valutami, medtem ko sta USD ter CHF zrasla, kot se zgodi vsakič v negotovih situacijah. V trenutku pisanja analize je znašal tečaj EUR/USD na platformah Admiral Marketsa 1,1060 ter je imel skozi vso noč in jutro tendenco rasti, tako se sedaj nahaja zelo blizu nivoja, na katerem je bil v petek.
EUR verjetno trenutno raste zaradi tega, ker večina investitorjev na finančnih trgih je mnenja, da referendumska odločitev NE pomeni nujno odstopa od uporabe eura s strani Grčije, prav tako je grški premier podal izjavo, da je pripravljen na takojšnje nadaljevanje z pogajanji. Po drugi strani pa se predstavniki EU dogovarjajo za sestanke, ki naj bi se zgodili danes ter jutri in na katerih se bodo ponovno pogovarjali o trenutni situaciji. Še en možen razlog za rast eura pa je masovno nakupovanje s strani švicarske centralne banke, katera si ne želi padanja vrednosti EUR v primerjavi s CHF in zato, da bi to preprečila, že vrsto let masovno kupuje eure v različnih situacijah.
V prihodnjih dneh bo skoraj zagotovo prihajalo do sprememb tečajev EUR, CHF in USD, večjih od običajnih, povzroči pa jih lahko kakršnakoli novica o spremembi trenutne situacije v Grških pogajanjih.
Kaj pa se bo dogajalo s tečaji omenjenih valut, ko se bo situacija umirila?

Članek si preberite TUKAJ.