FX JPY – Japonska uvaja negativno obrestno mero

Valutna vojna se nadaljuje – Japonska uvaja negativno obrestno mero!

February 01, 2016 10:23

FX JPY

Valutna vojna se nadaljuje – Japonska uvaja negativno obrestno mero!

Po dveh desetletjih zastoja ter najnovejšem strahom po še dodatnem ohlajevanju kitajskega gospodarstva, kateri je povzročil padec na borzah v pričetku leta, se je japonska centralna banka odločila se za še eno ekstremno potezo v svoji monetarni politiki – zmanjšanju obrestne mere pod nulo, natančno na – 0,10%. Z to potezo se je japonska centralna banka pridružila švedski, danski, švicarski ter evropski centralni banki, katere so prav tako v zadnjih letih spustili obrestno mero v negativno območje.

Eden izmed ciljev takšne poteze je oslabitev lastne valute JPY iz česar posledično pričakuje povečanje izvoza ter zmanjšanje uvoza, kar je posledično najhitreje pripelje do izboljšanja celotne gospodarske situacije.

Takoj po objavi odločitve je japonski jen JPY glede na skoraj vse ostale valute izgubil na vrednosti nekaj za več kot 2%. V trenutku pisanja analize se tečaj FX JPY /USD na platformi Admiral Markets nahaja na 121,20 kar je samo 3% pod najslabšo vrednostjo JPY v zadnjih 14 letih.

Japonski delniški indeks NIKKEI je v petek zrasel za več kot 4% ter tako nadoknadil večino izgubljene vrednosti v pričetku leta.

Kakšne vrednosti tečaj JPY lahko pričakujemo v prihodnosti?

Glede na to, da je Haruhiko Kuroda, guverner japonske centralne banke, pred mesecem dni javno rekel, da o takšnih potezah ne razmišljajo, se tečaj jena verjetno še vedno ni v celoti prilagodil negativni obrestni meri. Analitiki Admiral Marketsa so mnenja, da je v naslednjih mesecih pričakovati nadalnjo slabitev za vsaj še nekaj odstotkov.

Slabitev JPY bo prinesla tudi zapiranje nakupnih pozicij na jenu, katere so se masovno odpirale od začetka leta, v času panike na kitajski borzi. Ob dejstvu da je jen JPY eden izmed varnih pristanov v negotovih časih, lahko sedaj, ko se situacija na Kitajskem umirja, pričakujemo razprodajo jena JPY.

Indeks NIKKEI bi moral nadaljevati rast, saj bo nizka obrestna mera omogočila poceni izposojanje denarja za nove investicije, s tem pa bo slabitev jena JPY povečala rast izvoza japonskim podjetjem.

Ob pregledu ostalih finančnih instrumentov, bi lahko v tekočem tednu prišlo do močnejših premikov saj je najavljenih kar nekaj pomembnih ekonomskih objav. Najpomembnejša med njimi bo odločitev britanske ter avstralske centralne banke o višini obrestne mere in podatek o številu novih delovnih mestih in stopnja nezaposlenosti za mesec Januar v USA. Najava skorajšnjega dviga obrestnih mer v Angliji ter v Avstraliji bi prinesel pozitivne vplive na vrednosti GBP in AUD, medtem ko bi dodatno odlašanje prineslo nadaljnjo slabitev.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *