Bodo cene nafte še naprej rasle?

Bodo cene nafte še naprej rasle?

maj 09, 2016

Na sred januarja, ko je cena za kratek čas padla pod $ 30 za sodček, se je cene nafte nenehoma dvigovala. Dotlej se je povečala kar za 66% ter je v času pisanja analize na platformah Admiral Marketsa cena za sodček nafte Brent $ 46,03 .

Rast cene je bilo pričakovano, razlogov je bilo mnogo. Pomembnejši razlog je nedobičkonosna proizvodnja po ceni, ki je kar 70% nižja, kot je bila pred mnogimi leti. Naložb v nova naftna črpališča praktično ni, saj je prisotni strah pred propadom, doslej obstoječe vrtine se zapirajo, kar bi moralo prej ali slej voditi do pomanjkanja nafte ter s tem do rasti cene. Drugi razlog pa je povečano povpraševanje po naftnih derivatov, po izjemno nizkih cenah. Kitajska, katero gospodarstvo je eno od največjih potrošnikov nafte na planetu, je javno napovedala, da bo uporabila nastale razmere ter zapolnila strateške naftne rezerve do maximuma. Tretji razlog pa so špekulantje na money trgih. Dejstvo pa je, da je Savdska Arabija sprejela zelo trdno stališče po ne-zmanjšanju proizvodnje nafte. V situacijih, ko je bila ponudba na svetovni ravni večja od povpraševanja ter ni prišlo do zmanjšanja proizvodnje niti v drugih državah, so špekulantje ugotovila, da bo sledil padec cen ter odprli številne prodajne pozicije na izvedenih money instrumentih povezanih s ceno nafte, s čimer so še dodatno uničili ceno. Da bi se dejansko ustvaril dobiček, je sedaj potrebno ponovno odkupiti pogodbe od nafte ter jih na tak način zapreti. Ravno to se v teh trenutkih tudi dogaja – špekulantje množično kupujejo nafto ter s tem zapirajo prodajne pozicije ter tako zvišujejo cene nafte.
Dogodek, ki bi v prihodnjih dneh lahko močno vplival na gibanje cene nafte je zamenjava dolgoletnega Savdskega ministra za energetiko Ali al Naimi, ki je bil na položaju vse od leta 1995. Al-Naimi je dolgo časa veljal na najpomembnejšo osebo svetovne naftne industrije ter prav on je pred dvema letoma povzročil začetek padanja cene nafte, saj je želel uniči proizvodnjo nafte v drugih državah ter na tak način povečati tržni delež Savdske Arabije.
Načrt za povečanje tržnega deleža za zdaj ne deluje, saj proizvodnja v ostalih državah ni niti približno padla za toliko, kot je bilo v pričakovanju. Na ta način je Savdska Arabija izgubila več kot 100 milijard dollarjev prihodkov od nafte, ki jih je bila primorana nadomestiti iz deviznih rezerv. V nekaterih medijih so prav ta razlog omenili kot ključnega za razrešitev Al-Naimi_ja.
Khaled al-Falehm, novi minister, je več let vodil Aramco, Savdsko nacionalno naftno družbo, prav tako je zelo dobro poznan v naftni industriji. Dasi še ni dal nobene izjave, iz katerih bi bilo mogoče sklepati, da bo prišlo do spremembe Al-Naimijeve politike, so se money trgi že odzvala. Nemudoma po odprtju trga v noči iz Nedelje na Ponedeljek, se je z nafto trgovalo z 2% višjo ceno, kot v Petek. Ob teh dejstvih je mogoče sklepati, da vlagatelji pričakujejo, da bo Savdska Arabija popustila, oz. se strinjala z zmanjševanjem proizvodnje pod nižjimi pogoji, kot so bili do takrat.
Analitiki Admiral Marketsa pa si mislijo, da bo cena nafte v prihodnjih mesecih še naprej rasla. Malo verjetno je, da se bodo cene kmalu vrnil na raven $ 100 za sodček, vseeno pa rast za 10 % od trenutne ravni ne bi smeli biti presenečenje.

Via Admiral Markets:
Joseph Kokanović, mag. Ekon.
Analitik

Jure Maučec

 ‘Terms & Conditions apply’
**Your capital is at risk