Categories
Borza News Trading

Analiza trga nafte | FXlider

Opadanje cene nafte

Analiza trga Nafte z FXliderjem

prosim, če pogledate zgoraj slikovni primer realne situacije s trga, ki se odvija od konca junija. 

 

Tu se nahaja točen izračun, koliko se lahko zasluži s trgovanjem na tem trgu z vložkom 95.4 eur, kar je vrednost iz kolone 0.1 lot. 

Da pojasnim, na vložku 0.1 lot, kar znaša 95.4 eur, se je lahko na padanju cene nafte zaslužilo 832 usd, v manj kot mesecu dni.

To je konkretna slika in prikaz možnosti zaslužka samo na enem instrumentu, na naši platformi (programu) za trgovanje pa jih lahko najdete okoli 150.

Trenutno je nafta zelo aktualna in atraktivna za zaslužek, seveda pa so priložnosti za zaslužek tudi na drugih instrumentih.  

 

Poglejte spodaj, kateri faktorji in podatki najbolj vplivajo na kreiranje in gibanje cene surove nafte na trgu:

 

FUNDAMENTALNI FAKTORJI, KI NAJBOLJ VPLIVAJO NA GIBANJE CENE SUROVE NAFTE:


  1. Vrednost dolarja

Zadnjih 50 let je cena surove nafte denominirana v ameriških dolarjih. Fluktuacija ameriške valute vpliva tudi na vrednost cene nafte. Slabši dolar običajno pozitivno vpliva na proizvajalce tega energenta, medtem ko ima krepljenje negativen vpliv. Kolikor je dolar močnejši, toliko manj dolarjev je potrebno za nakup določene količine nafte in obratno.


  1. Geopolitične krize na področjih na katerih se proizvaja nafta. 

Zgodovinsko gledano je imela cena surove nafte največjo rast  prav v obdobjih, ko je ponudba iz držav Bližnjega vzhoda bila ogrožena. V obdobju vojne v Libiji leta 2011, je cena dosegla rekordnih 114.50 dolarjev za sodček in se po umirjanju krize spustila na 74.80 dolarjev za sodček. Naslednja večja rast cene se je zgodila v začetku leta 2012 zaradi krize okoli nuklearnega programa v Iranu in uvedbe sankcij s strani zahodnih držav, kar se je drastično odrazilo tudi na dobavi nafte iz Irana. Takrat je cena dosegla 110 .45 dolarjev za sodček. Naslednji drastični skok cene se je zgodil tekom konflikta v Siriji.


  1. Globalna ponudba in stanje zalog. 

Med največje proizvajalce nafte uvrščamo Rusijo, ZDA in tudi države članice OPEC-a . Tekom junija leta 2015 so države članice OPEC-a proizvedle 31.28 miliona sodčkov nafte na dan od česar je Saudska Arabija proizvedla 10.35 miliona sodčkov. V zadnjem času se vse bolj razvijajo alternativne metode pridobivanja nafte. Oljni skrilavci in katranski pesek postajata bolj trajnostna vira nafte. Prav proizvodnja nafte iz oljnih skrilavcev bo omogočila ZDA, da bodo v naslednjih dveh desetletjih postale energetsko neodvisne.


Tedensko poročilo o zalogah in številu naftnih vrtin v ZDA:

  • U.S. API Weekly Crude Stock. 

API (American Petroleum Institute ) objavlja poročilo o zalogah surove nafte, bencina in destilatov. Ta podatek kaže, kolikšna količina nafte se nahaja v skladiščih. V kolikor je rast zalog bila večja od napovedane pokazuje na pomanjšano povpraševanje kar se negativno odraža na ceno in obratno. 

Običajno se objavlja ob torkih ob 22.30 h


  • U.S. Crude Oil Inventories. 

EIA (Energy Information Administration) meri tedenske spremembe v številu sodčkov komercialne surove nafte, ki so v lasti ameriških podjetij. Nivo zalog vpliva na cene bencina, s tem pa tudi na inflacijo. V kolikor je rast zalog bila večja od prognozirane to pokazuje na zmanjšano povpraševanje, kar se negativno odraža ceno in obratno. 

Običajno se objavlja ob sredah ob 16.30 h


  • Poročilo Baker Hughes Rig o številu vrtin.

To poročilo je pomemben barometer naftne industrije in zalog. Kadar so naftne vrtine aktivne, koristijo proizvode in usluge, ki so posebno namenjene naftni industriji. To poročilo se objavlja v časopisih in trgovinskih publikacijah ter se na njega pogosto oslanjajo tako novinarji kot ekonomisti in analitiki ter vladni uslužbenci. 

Običajno se objavlja ob četrtkih.

 


Začni z trgovanjem danes! »
**začetni Bonus €50 (*Ni potrebno vložiti denarja)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *